Śliwki w koszyku
Mama i Dziecko Zdrowie

Jakie właściwości odżywcze mają śliwki? Co warto zrobić z nich w kuchni?

Jednym z bardziej znanych i lubianych w Polsce owoców jest śliwka węgierka. Dojrzewa jesienią, dostarczając nam smaczne, ciemnofioletowe owoce. Sad śliwkowy – jeśli tylko mamy gdzie go założyć – to doskonały pomysł. Śliwka jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa. Jak wygląda uprawa śliwek? Co można zrobić ze śliwek? Jakie są właściwości śliwek?

Uprawa śliwek

Sad śliwkowy nie ma wielkich wymagań. Okazuje się bowiem, że uprawa śliwek nie jest trudna. Chcąc założyć sad śliwkowy, należy jednak pamiętać, że drzewka będą najlepiej rosły i najobficiej owocowały wówczas, gdy zapewnimy im ciepłe i zaciszne stanowisko.

Śliwka węgierka nie jest drzewkiem w pełni odpornym na mróz. Jeśli temperatura spadnie poniżej -30 stopni, należy liczyć się z tym, że może przemarznąć. Największą wrażliwością charakteryzują się młode drzewka, które można osłaniać włókniną.

Pielęgnacja śliwki węgierki to przede wszystkim ochrona przed szkodnikami, nawożenie i przycinanie. Cięcie śliwki węgierki wpływa istotnie na wysokość plonów. Dlatego cięcie śliwki węgierki nie powinno być pomijane. Pierwsze cięcie śliwki węgierki należy wykonać wiosną po posadzeniu. Skraca się wówczas przewodnik, a także pędy boczne.

W późniejszych latach cięcie śliwki węgierki służy formowaniu drzewka. Wykonuje się je od czerwca do połowy lipca. Uprawa śliwek to również konieczność stosowania środków ochrony roślin. Bardzo ważne jest, aby opryski wykonywać profilaktycznie, a nie dopiero wówczas, gdy pojawią się objawy choroby bądź żerowania szkodników.

Właściwości zdrowotne śliwki

Właściwości śliwek bez wątpienia zasługują na uwagę. Sprawiają one, że po śliwki powinien sięgać praktycznie każdy. Jeśli chodzi o właściwości śliwek, to przede wszystkim należy podkreślić, że doskonale wpływają one na kondycję układu pokarmowego. Wszystko dlatego, że zawierają naprawdę duże ilości błonnika pokarmowego. Jedząc je regularnie, bez trudu wyregulujemy rytm wypróżnień.

Coraz częściej mówi się, że śliwki węgierki chronią przed rakiem jelita grubego. Dietetycy zalecają, aby dziennie spożywać przynajmniej kilka śliwek.

Właściwości zdrowotne śliwki to również duża zawartość potasu. Tym samym śliwki przyczyniają się do regulacji gospodarki wodnej i kwasowo – zasadowej organizmu. Korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego i mięśnie. Za ich regularne spożywanie bez wątpienia odwdzięczy się serce. Po śliwki powinny sięgać osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym. Właściwości śliwek to także wysoka zawartość:

  • magnezu;
  • wapnia;
  • fosforu.

Tym samym śliwki węgierki korzystnie wpływają na kondycję kości i zębów.

Co można zrobić ze śliwek?

Co można zrobić ze śliwek to częste pytanie zadawane przez osoby lubiące śliwki węgierki. Pomysłów jest naprawdę mnóstwo. Jeśli chodzi o to, co zrobić ze śliwek na zimę, to hitem są oczywiście powidła śliwkowe.

To długo smażone śliwki węgierki. Jeśli są bardzo dojrzałe, dodatek cukru jest całkowicie zbędny.

Co zrobić ze śliwek na zimę?

Dojrzałe śliwki na przetwory
Źródło: Pixabay.com

Oprócz powideł przygotować można dżem. Warto dodać do niego cynamon i odrobinę goździków – zyska na smaku i aromacie. Co zrobić ze śliwek na zimę?

Również pyszny i pełen aromatu kompot, który w chłodne miesiące przypomni nam zapach jesieni. Co można zrobić ze śliwek na zimę, co spożyjemy od razu, a nie dopiero za kilka miesięcy?

Śliwki węgierki to doskonały materiał na ciasto. Komponują się doskonale zarówno z ciastem kruchym, francuskim, biszkoptowym, jak i drożdżowym. Stawiając na to ostatnie, nie można zapomnieć o kruszonce, które doskonale podbije smak całego deseru.

Co zrobić ze śliwek, aby było to naprawdę zdrowe?

Śliwki węgierki sprawdzą się także w koktajlu owocowym. Wystarczy zmiksować je z jogurtem bądź kefirem. Jeśli wybierzemy te naprawdę mocno dojrzałe, nie będziemy musieli używać cukru ani innych słodkich dodatków. Aby koktajl był bardziej pożywny i sycący, można dodać do niego płatki owsiane.

Śliwki węgierki to tradycyjne polskie owoce, które od lat goszczą na naszych stołach jesienią i zimą. Własny sad śliwkowy to najlepszy sposób na to, aby już od końca sierpnia cieszyć się smakiem tych pełnych zdrowia owoców.

O tym, jak założyć własny sad śliwkowy przeczytasz na http://www.pracujemy.eu/jak-zalozyc-sad-sliwkowy/.

Co zrobić ze śliwek? To pytanie, na które spróbowaliśmy odpowiedzieć. Pomysłów na zastosowanie śliwek w kuchni jest jednak znacznie więcej.

Artykuł napisała:
Anna, miłośniczka zdrowego odżywiania,
wielka fanka owoców i posiadaczka małego sadu owocowego

Źródło:

  • Mika Augustyn, Intensywna uprawa śliw HORTPRESS, 2014.

 

 

You may also like...

1 Comment

  1. Śliweczki przyspieszają metabolizm 🙂 Zatem polecam tym, którzy maja z tym problem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.