Szukasz przepisu na domowy krem czekoladowy o wszechstronnym wykorzystaniu? Czekolada z awokado i banana to rozwiązanie idealne. Świetnie sprawdzi się do przełożenia ulubionych ciastek czy do posmarowania kromki chleba. Poznaj przepis, do którego z pewnością będziesz wracać wielokrotnie.
Krem z awokado i banana uwodzi swoim smakiem. Jest mocno czekoladowy z wyczuwalną, bananową nutą, dlatego stanowi doskonałą alternatywę dla gotowych kremów czekoladowych.
Przepis na krem czekoladowy z awokado
Przygotowanie kremu czekoladowego na bazie awokado i banana jest niezwykle proste – dużo łatwiejsze niż upieczenie idealnego brownie.
Aby przygotować krem czekoladowy, będziesz potrzebować:
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 dojrzałe banany,,
- 6 łyżeczek miodu lub syropu klonowego
- 2 czubate łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- szczypty soli.
Z powyższych ilości przygotujesz krem czekoladowy dla 4 osób.
Warto zadbać o to, aby banany nie były przejrzałe – w przeciwnym razie krem nabierze nieco winnego smaku.
- Awokado obierz i usuń pestkę.
- Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki umieść w misce, a następnie zblenduj na gładką masę.
- Spróbuj, aby ewentualnie dosłodzić do smaku oraz dodać większą ilość kakao – jeśli np. smak czekoladowy jest tylko delikatnie wyczuwalny.
Gotowe! Teraz możesz wykorzystać krem czekoladowy na jeden z wielu sposobów. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby wyjadać go bez żadnych dodatków – wyjątkowemu smakowi trudno jest się oprzeć.
Zastosowanie kremu czekoladowego
Czekolada z awokado i banana ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Przygotowany krem możesz wykorzystać jako:
- samodzielny deser – wystarczy umieścić krem w pucharkach i udekorować sezonowymi owocami lub orzechami, ewentualnie bitą śmietaną,
- dodatek do ciasta – możesz nim przełożyć klasyczne ciasto czekoladowe lub inny ulubiony wypiek,
- smarowidło na kanapkę – doskonale zastąpi gotowy krem czekoladowy.
Tak bogate zastosowanie kremu sprawia, że warto od razu przygotować podwójną porcję – szczególnie, że możesz przechowywać go w zamkniętym słoiku w lodówce przez ok. 7 dni.