Owoce pigwy
Mama i Dziecko Zdrowie

Właściwości zdrowotne soku z pigwy

Rodzinne strony pigwy to Azja. W Polsce klimat jej służy doskonale. Wyrasta na spore drzewko do 3 metrów, a w bardziej sprzyjającym klimacie do 7. Wiosną jej kwiaty białe lub różowe mają bardzo miły zapach. Późną jesienią ma dojrzałe owoce, które mogą przybierać wygląd jabłka albo gruszki. Owoce pigwy zawierają mnóstwo składników prozdrowotnych.

Pigwa i pigwowiec, czy to jedno i to samo?

Popularnym gatunkiem w Polsce ubiegłego stulecia był pigwowiec, niski kolczasty krzak. Jego owoce mają cytrynowy aromat i smak, dlatego powszechnie jest używany jako dodatek do herbaty zamiast cytryny. Do bezpośredniego jedzenia nie za bardzo się nadaje, gdyż owoce są dosyć twarde i cierpkie. Krojone w plasterki i wrzucane do herbaty zamiast cytryny, to był jedyny jej użytek, dopóki nie zauważono, iż można z niego pozyskać coś więcej np. dżemy, marmolady itp.

Pigwa natomiast jest drzewkiem, a jej owoce są duże, ledwo mieszczące się w dłoni. Występuje w dwóch odmianach: jako pigwa wielkoowocowa jabłkowa, której owoce są zbliżone wyglądem do jabłka oraz pigwa wielkoowocowa gruszkowa z owocami jak gruszki. Sadzonki tych odmian można nabyć w internetowym sklepie ogrodniczym https://www.podkarpackiesady.pl/drzewka-owocowe/296-pigwa-wielkoowocowa-jablkowa-pigwowiec.html.  To, co jest podobieństwem pigwy do pigwowca, to sposób przygotowania do spożycia oraz związki odżywcze.

Sok z pigwy właściwości zdrowotne

Owoce pigwy zawierają:

  • dużo witaminy C (wielokrotnie więcej niż cytryna),
  • A,
  • PP,
  • z grupy B,
  • potas,
  • miedź,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • wapń,
  • magnez.

Dodatkowo występują w nich przeciwutleniacze, zwane polifenolami, a także pektyny, które skutecznie usuwają z organizmu metale ciężkie i toksyny. Skład substancji odżywczych przyczynia się do zachowania zdrowia oraz szybkiego wyjścia z ewentualnego przeziębienia.

Cukrowy sok z pigwy właściwości zdrowotne będzie miał zachowane i będziemy mogli używać go wewnętrznie, tak jak syrop, w celach leczniczych górnych dróg oddechowych oraz jako środek wzmacniający układ immunologiczny. Będzie również doskonały jako smaczny dodatek do herbaty lub deserów. Natomiast macerat (zalanie gniazdek nasiennych ciepłą wodą) lub napar (zalanie wrzątkiem) będziemy mogli używać do przemywań ran, płukania gardła, czy leczenia nieżytu żołądka.

Jak zrobić sok z pigwy babcinym sposobem?

Pigwa w drewnianej skrzynce
Źródło: Pixabay.com

Miąższ z pigwy wielkoowocowej jabłkowej możemy przerobić na sok w tradycyjny babciny sposób, czyli stworzyć cukrowy wyciąg. Zwykle nie wiemy jak jeść pigwę, z powodu jej twardych owoców. Prostym sposobem jest natomiast przygotowanie soku. Do tego celu potrzebujemy tarkę jarzynową, miseczkę, słoik szklany i cukier.

Trzemy owoce na tarce, odrzucając gniazdka nasienne (z nich można zrobić wodny macerat na przemywanie ran, okłady i płukanki na hemoroidy) i nasionka (z nich zrobimy napar, który po ostudzeniu posłuży nam do płukania gardła i oczu). Po czym wrzucamy wiórki tartej pigwy do słoika i zasypujemy cukrem. Dobrze jest przemieszać ze sobą obydwa składniki.

Odstawiamy i czekamy kilka dni, aż miąższ puści sok, którego potem zlewamy przez gazę i lejek do butelki. Sok ten będzie idealnym syropem do picia w czasie choroby, a także do codziennego użytku. Możemy go dodać do deserów lub herbaty. Zamiast odmiany jabłkowej możemy użyć pigwy wielkoowocowej gruszkowej. Efekt będzie taki sam.

Jak zrobić sok z pigwy bez cukru?

Sok z pigwy wielkoowocowej jabłkowej uzyskamy nie tylko przez połączenie owocu z cukrem, ale także z jego zamiennikiem np. miodem, ksylitolem lub stewią. Dodanie słodzika jest konieczne, by dobrze wycisnął się sok z owoców. Uzyskany sok przechowujemy w lodówce albo w piwnicy. I tak jak poprzednio, wymiennie z odmianą jabłkową, możemy wykorzystać do produkcji soku bez cukru pigwę wielkoowocową gruszkową. Obydwie odmiany dają taki sam efekt prozdrowotny.

Pigwa jak jeść?

Skoro wiemy już jak zrobić sok z pigwy, to teraz czas na odpowiedź na pytanie, jak pigwę jeść?

Najlepiej, gdy zrobimy z owoców pigwy przetwory (dżemy, marmolady, nalewki, syropy, soki). Owoce surowe  w smaku są dosyć kwaśne, dlatego ciężko byłoby je zjeść prosto z drzewa. Zwłaszcza że dodatkowo są o wiele twardsze od jabłka.

Ciekawostką jest to, iż pigwa nie psuje się, nawet gdy ją zostawimy nagryzioną, czy przeciętą nożem. W uprawie jest łatwa i odporna na wszelkie szkodniki. Nie wymaga nawożenia chemicznego, szkodnikobójczego, przeciw zarazom itp. Pigwa dobrze się czuje w polskim klimacie i jedno drzewko w przydomowym ogródku wystarczy, by mieć zapas soku na cały rok. Pamiętajmy, że owoce pigwy po zerwaniu (październik, listopad) muszą poleżeć około 7 dni, by nabrały specyficznego pigwowego aromatu.

Autor tekstu:
copywriter Beata Goździk,
autorka książki „Bierz plecak i lecimy”.

Źródła:

  • https://www.poradnikzielarski.pl/ziola-lecznicze/pigwa-bogactwo-witaminy-c-pyszna-jako-pigwa-do-herbaty.html,
  • http://frajdap.blogspot.com/2016/10/pigwa-na-surowo.html.

 

 

 

 

You may also like...

1 Comment

  1. Frania says:

    Właściwości pigwy są nieocenione 😉 Polecam zrobić sobie pigwy w syropie 🙂 Zimą do herbatki marzenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.