Domowy krem czekoladowy
Rozrywka

Krem, któremu nie sposób się oprzeć!

Szukasz przepisu na domowy krem czekoladowy o wszechstronnym wykorzystaniu? Czekolada z awokado i banana to rozwiązanie idealne. Świetnie sprawdzi się do przełożenia ulubionych ciastek czy do posmarowania kromki chleba. Poznaj przepis, do którego z pewnością będziesz wracać wielokrotnie.

Krem z awokado i banana uwodzi swoim smakiem. Jest mocno czekoladowy z wyczuwalną, bananową  nutą, dlatego stanowi doskonałą alternatywę dla gotowych kremów czekoladowych.

Przepis na krem czekoladowy z awokado

Przygotowanie kremu czekoladowego na bazie awokado i banana jest niezwykle proste – dużo łatwiejsze niż upieczenie idealnego brownie.

Aby przygotować krem czekoladowy, będziesz potrzebować:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 dojrzałe banany,,
  • 6 łyżeczek miodu lub syropu klonowego
  • 2 czubate łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • szczypty soli.

Z powyższych ilości przygotujesz krem czekoladowy dla 4 osób.

Warto zadbać o to, aby banany nie były przejrzałe – w przeciwnym razie krem nabierze nieco winnego smaku.

  1. Awokado obierz i usuń pestkę.
  2. Banany obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki umieść w misce, a następnie zblenduj na gładką masę.
  4. Spróbuj, aby ewentualnie dosłodzić do smaku oraz dodać większą ilość kakao – jeśli np. smak czekoladowy jest tylko delikatnie wyczuwalny.

Gotowe! Teraz możesz wykorzystać krem czekoladowy na jeden z wielu sposobów. Nic nie stoi też na przeszkodzie, aby wyjadać go bez żadnych dodatków – wyjątkowemu smakowi trudno jest się oprzeć.

Zastosowanie kremu czekoladowego

Czekolada z awokado i banana ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Przygotowany krem możesz wykorzystać jako:

  • samodzielny deser – wystarczy umieścić krem w pucharkach i udekorować sezonowymi owocami lub orzechami, ewentualnie bitą śmietaną,
  • dodatek do ciasta – możesz nim przełożyć klasyczne ciasto czekoladowe lub inny ulubiony wypiek,
  • smarowidło na kanapkę – doskonale zastąpi gotowy krem czekoladowy.

Tak bogate zastosowanie kremu sprawia, że warto od razu przygotować podwójną porcję – szczególnie, że możesz przechowywać go w zamkniętym słoiku w lodówce przez ok. 7 dni.

You may also like...